هدف از این تحقیق بررسی مبانی نظری شخصیت با فرمت docx در قالب 25 صفحه ورد بصورت کامل و جامع و با قابلیت ویرایش می باشد

 

 


فهرست مطالب
2-1- مبانی نظری 
مبانی نظری شخصیت
2-1-1- مفهوم شخصیت 
2-1-1-1- نظریه پنج عامل بزرگ شخصیت 
2-2- تحقیقات پیشین 
2-2-1- ویژگی¬های شخصیتی و تعامل رفتاری - عاطفی 
2-2-2- ویژگی¬های شخصیتی و مهارت¬های اجتماعی 
2-3- نتیجه گیری 

 

 


یکی از مهم¬ترین مباحث مطرح در روانشناسی، شخصیت است، چرا که محور اساسی بحث در زمینه¬هایی مانند یادگیری، انگیزه، ادراک، تفکر، عواطف و احساسات، هوش و مواردی از این قبیل است (شاملو، 1384). مفهوم شخصیت از ابعاد مختلف قابل بررسی است. برخی از روان شناسان در مطالعه شخصیت بر ساختار شخصیت تمرکز نموده و به بررسی صفات شخصیت پرداخته و صفات را معادل شخصیت می¬دانند. برخی تنها به بررسی شخصیت در یک دوره محدود (نظیر) کودکی پرداخته¬اند و برخی تمامی گستره¬ی زندگی را مورد مطالعه قرار داده اند (دلشاد، 1390).

 

 


برخی دیگر از روانشناسان این کلمه را تنها در ارتباط با رفتارهای عینی به کار می¬برند و گروهی آن را مجموعه فردی الگوهای تفکر، انگیزش و عواطف می¬دانند (راس ، 1385). از میان ویژگی¬های مختلف، چیزی که می¬تواند به انسان¬ها کمک کند تا خود و دیگران را بهتر بشناسند، شخصیت یعنی جنبه¬ای از حیات انسان است که اجازه می¬دهد پیش¬بینی کنیم آدمی در اوضاع و احوال معین چه رفتاری از خود نشان خواهد داد (فرنج و ساورد، 1371). 

 

 

با توجه به این¬که واژه شخصیت یک مفهوم انتزاعی است، تعریف آن از لحاظ اصطلاحی امری مشکل است. نظری اجمالی به تعاریف شخصیت، حاکی از این است که تمام معانی شخصیت را نمی¬توان در یک نظریه خاص یافت، بلکه در حقیقت تعریف شخصیت به نوع نظریه هر دانشمند علوم رفتاری بستگی دارد (جزایری، نعامی، شکرکن و تقی¬پور، 1385).

 

 


گر چه همه-ی نظریه¬پردازان شخصیت با یک تعریف واحد از آن موافق نیستند اما می¬توان گفت شخصیت عبارت است از الگوی نسبتا پایدار صفات، گرایش¬ها یا ویژگی¬هایی که تا اندازه¬ای به رفتار افراد دوام می¬بخشد. به طور اختصاصی¬تر، شخصیت از صفات یا گرایش¬هایی تشکیل می¬شود که به تفاوت¬های فردی در رفتار، ثبات رفتار در طول زمان و تداوم رفتار در موقعیت¬های گوناگون می¬انجامد.

 

 

این صفات می¬توانند منحصربفرد باشند، در برخی گروه¬ها مشترک باشند، یا کل اعضای گونه در آن سهیم باشند. ولی الگوهای آنها در هر فرد تفاوت دارند، بنابراین هر کسی با اینکه به طریقی شبیه دیگران است، شخصیت منحصر به فردی دارد (سید محمدی، 1384).

 

 


شخصیت بیانگر آن دسته از ویژگی¬های فردی افراد است که الگوی ثابت رفتاری آنها را نشان می¬دهد (پروین، 1378) و مفهومی است که اصول و قواعد مربوط به یک فرد و شباهت¬های موجود بین افراد را بیان می¬کند. شخصیت هم بیانگر آن دسته از خصوصیات فرد است که وی را از سایرین متمایز و منحصربفرد می¬کند و هم بیانگر آن دسته از خصوصیات است که در همه انسانها مشترک است. در عین حال شخصیت هم شامل جنبه¬های پایدارتر و تغییرناپذیرتر کنش انسان است (ساختار) و هم شامل جنبه¬های ناپایدار و تغییرپذیر (فرآیند) می¬شود (پروین، 1378).