نگرشی به روش تحلیلی SWOT

 
چکیده:
 در این مقاله ما ابتدا به معرفی روش تحلیلی  SWOT و همچنین نقاط قوت و ضعف و فرصتها و تهدیدات پرداخته و سپس نمودارهایی در این باره ارائه خواهیم کرد. پس از آن به چگونگی ارتباط میان روش SWOT با سایر روشهای استراتژیک مانند کارت امتیازات متوازن BSC و روش گسترش کیفیت QFD خواهیم پرداخت همچنین به طور خلاصه روش تحلیل SWOT کمّی که به ما کمک می‌کند بتوانیم تحلیل SWOT را به طور همزمان در چند شرکت به اجرا در آوریم معرفی خواهیم کرد. در نهایت با ارائه مثالهایی از کاربرد SWOT در سازمانها و کشورهای مختلف به کار خود پایان خواهیم داد.
 
 
واژگان کلیدی:

تحلیل SWOT 

نقاط قوت و ضعف

فرصتها و تهدیدات

برنامه‌ریزی استراتژیک

 
 
مقدمه:
سازمانها پیوسته در حال تصمیم‌گیری و برنامه‌ریزی هستند از این رو لازم است جهت هرگونه تصمیم گیری و برنامه‌ریزی راهبردی در سازمان نسبت به شناخت وضع موجود از طریق بررسی عوامل محیط درونی و بیرونی اقدام شود. این وظیفه بر عهدۀ تحلیلگران محیطی است که جهت شناسایی فرصتها و تهدیدات بدقت اثر متغیرهای محیطی برتمام بخشها و ارکان سازمان اعم از نهاده‌ها و ستاده‌ها را بررسی کنندبه عبارت دیگر از طریق تحلیل محیطی است که فرصتهاد و تهدیدات محیط مشخص شده و بر آن اساس و با توجه به شناسایی ای که قبل از آن از نقاط قوت و ضعف درونی سازمان باید بدست آمده باشد هدفها را تعیین کرده و رویه‌ها و سیاستهای سازمانی را مشخص می‌کند. 
 
این امر به مدیریت یاری می‌رساند در مقابله با فرصتها و تهدیدات محیط بیرونی رویه‌ای هماهنگ و یکپارچه اتخاذ کند و به اهداف خود به نحو شایسته‌ای دست یابد. این امر بخصوص از اوایل دهۀ 80 و به دنبال فشارهای رقابتی برای بیشترسازمانها محرز گردید که برای بقا و تداوم حیاتشان می‌بایست بخشی از توان و انرژی خود را صرف شناخت محیط تجاری خود بنماید ]1[ از این رو مفاهیم و تئوری های مدیریت استراتژیک شکل گرفته و عنصر شناخت وضع موجود جهت مقابله با بحرانهای پیش رو و همچنین فرموله کردن مسیر حرکت در قالب آگاهی از فرصتها و تهدیدات مطرح گردید. 
 
 
 
 
فهرست مطالب
نگرشی به روش تحلیلی SWOT 1
چکیده: 1
واژگان کلیدی: 1
مقدمه: 2
معرفی تحلیل SWOT: 2

تعاریف نقاط قوت و ضعف و فرصتها و تهدیدات: 2

قواعد حاکم بر ماتریس تحلیلی SWOT : 3

شکل 1: نمونه‌ای از تجزیه و تحلیل نقاط قوت و ضعف و فرصتها و تهدیدات 3

مراحل انجام آنالیز SWOT را می‌توان بصورت زیر بر شمرد: 3

نمایش ماتریس‌های مورد استفاده در روش تحلیل SWOT ]8[: 4

ترکیب تحلیل SWOT با کارت امیتازات متوازن BSC 5

کار برد تحلیلSWOT در  سطح کشورها: 5

نتیجه گیری : 6
منابع 6